Nou sistema per valorar la dificultat d’una sortida de senderisme

Hola a tothom,

Ja tornem a l’activitat després de les vacances d’estiu.

Amb la voluntat d’evitar subjectivitats en la valoració de la dificultat d’una sortida, on fins ara fèiem servir frases com: dificultat baixa, mitjana, alta, hem pensat de fer servir una valoració més objectiva.

Es tracta de l’índex IBP, un sistema de valoració automàtic que puntua la dificultat d’una ruta . S’obté analitzant les dades de latitud, longitud i altura de multitud de punts del recorregut.

El recorregut a analitzar s’obté de la ruta (track) gravat amb el GPS, que recull de manera automàtica les dades de multitud de punts del recorregut. A partir d’aquests punts es calculen les distàncies recorregudes en els diferents trams de pujades i baixades (1%, 5%, 10%, etc.), es computen els percentatges que representen sobre el total, els metres totals pujats, baixats, les ràtios mitjanes de pujada i de baixada, els quilòmetres totals i la distribució dels trams de pujada.

S’aplica una fórmula matemàtica estandarditzada i s’obté una puntuació entre 0 i infinit. Aquesta puntuació és 100% objectiva, no es té en compte cap valor subjectiu, com podria ser l’estat del terreny, els temps emprats, els factors climàtics, o l’estat de forma físic de la persona que va fer la ruta.

És important no confondre el grau de dificultat d’una ruta amb l’esforç que ens costarà realitzar-la, per exemple, un índex IBP de 60 serà una ruta molt dura per a una persona no iniciada, normal per a algú amb un preparació mitjana, i molt fàcil per a un professional (veure taula comparativa adjunta).

Finalment indicar que l’esforç resultant necessari per realitzar una ruta, vindrà donat pel seu índex IBP, més la suma dels següents factors més subjectius: Estat de forma + Ritme de marxa + Condicions del terreny + Condicions climatològiques.

Els graus de preparació física explicarien així:
  • Preparació molt baixa: gairebé mai surt, principiant.
  • Preparació baixa: surt un cop cada dos o tres mesos.
  • Preparació mitjana: surt regularment un cop per setmana amb els amics habituals.
  • Preparació alta: surt a mínim un cop per setmana, s’apunta a les sortides organitzades, fa sortides de diversos dies.
  • Preparació molt alta: surt dos, tres cops per setmana, controla els temps, s’apunta a les competicions.

No cal ser massa quadriculat en intentar enclavarse en uns d’aquests cinc estats de forma física. D’una banda, pot ser que estiguis a cavall entre dos d’ells, en aquest cas suggereixo que interpreteu la taula com un valor mitjà entre aquests dos estats de forma física. D’altra banda, el fet que en un moment donat pugueu iniciar la sessió amb un dels estats de forma física no vol dir que al cap d’un cert temps no puguis haver canviat a un altre millor o pitjor, segons les circumstàncies.

Aquí teniu el quadre de l’índex IBP.

 
PD: recordeu que avui, dimarts 29 d’agost, el CER estarà tancat per descans del Centre Cultural de Ripollet
Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.